Ronja Røverdatter

”Ronja Røverdatter”-forløb.

3.a fra Lynghedeskolen, afdeling Søndre, med lærere og nogle forældre var på overnatningstur til Birkelund Overnatningsplads fra torsdag til fredag. Fredag morgen kl. 9 ankom ”Birk” fra ”Ronja Røverdatter” alias Fuglejan alias Jan til pladsen. I løbet af godt 3 timer, førte han os gennem en del af Ronjas univers på en tur rundt i området omkring shelterpladsen. Han fortalte meget engageret og medrivende om naturen og dens betydning for os mennesker, med tydelige henvisninger til fortællingen om Ronja. Vi fik sagnet om birketræet at høre, skulle gå gennem disen, hvor man ikke kan se noget (skulle finde vej med bind for øjnene), fik en snak om sanserne og meget mere. Turen sluttede på shelterpladsen, hvor vi lavede ”krybskyttefløjter” af grene. Fløjten kan bruges til at tilkalde rådyr.

Erland Schjellerup, 3.a’s lærer.

Billundskolen.

Vi var afsted med 60 børn fra 1 årgang, på en dejlig solskinsdag i oktober. Børnene skulle lave olympiske opgaver, hvor de skulle konkurrere med insekterne. Det gik de meget op i, det virkede jo ligetil, men det var ikke så nemt alligevel.

Vi var ude for at kigge på insekter i jordbunden. Børnene fik rigtig kigget i jordbunden og bag barken på træerne, for at finde insekterne.

Til sidst var vi hos Jan også kaldet fuglejan blandt venner. Han fortalte om de forskellige fugle, som vi har i Danmark. Han fortalte entusiastisk, om hvordan visse fugle havde fået deres navne og om hvordan fuglenes liv er.

Da børnene kom hjem til deres forældre, kunne de ivrigt fortælle om deres oplevelser på Søballegård og især om fugleJans historier om fuglene.

Vi havde en fantastisk dag, som vil blive husket mange år frem

hilsen.

Marianne Marcher, Billundskolen

Sdr. omme aftenhøjskole

oktober 2019 var Jan Vestergaard i sdr. omme aftenhøjskole med sit foredrag:

Fuglefangeren fanger fugle- eller er det omvendt ?

Jan er en spændenede fordragsholder. han står ikke stille. Hele gulvet bliver taget i brug. Arme, ben, mimik og ikke mindst stemmen bliver brugt til at understrege den gode fortælling. Han lavede også en lille workshop, hvor de fleste ældre var nede på gulvet og banke et lille fedthus sammen og fik det fyldt op med fedt og solsikkefrø. En rigtig god aften, hvor der ikke var nogen, der blundede bare en lille smule.

mvh. Lise Bendix.

Jørn Chemnitz

Jørn Chemnitz er naturvejleder og naturskolerleder, samt naturfagskonsulent.

har været min leder i mange år og en der kender mig og mine kompetencer.

jørn kan træffes på tlf. 2028 6894